Αίγυπτος: Βουλευτικές εκλογές στη χώρα από τις 21 Μαρτίου ως τις 7 Μαΐου

www.nerit.gr

www.nerit.gr

Βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Αίγυπτο από τις 21 Μαρτίου ως τις 7 Μαΐου, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Οι εκλογές αυτές θα πραγματοποιηθούν περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό. Ο τότε στρατάρχης Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξελέγη πρόεδρος της Αιγύπτου με 97% τον Μάιο, αφού εξαπέλυσε ένα κύμα καταστολής εναντίον της αντιπολίτευσης.

Μετά τον Ιούλιο του 2013 ο στρατός προχώρησε στην αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του Μόρσι και τη φυλάκιση χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως μελών και στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην οποία ανήκει ο ανατραπείς πρόεδρος και η οποία έχει πλέον κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στο πλαίσιο αυτό οι βουλευτικές εκλογές θα είναι τυπική διαδικασία και θα επιτρέψουν στον Σίσι να εδραιώσει την εξουσία του, με τις διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν ότι το καθεστώς του είναι πιο καταπιεστικό από αυτό του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: η πρώτη για την εκλογή των βουλευτών 14 επαρχιών και η δεύτερη για τις 13 υπόλοιπες επαρχίες. Κάθε ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε δύο γύρους, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, και θα ξεκινήσουν στις 21 και 22 Μαΐου οπότε θα ψηφίσουν οι Αιγύπτιοι που κατοικούν στο εξωτερικό.