Ήττα Μπερλουσκόνι στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Silvio Is Over (If You Want It)
-dario

Με τον αέρα του νικητή το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους Ιταλούς ψηφοφόρους στις αυτοδιοικητικές εκλογές χαρακτηρίζοντας την εκλογική αναμέτρηση «εθνικό τεστ». Όμως η κόντρα Μπερλουσκόνι και Αριστεράς κατέληξε σε χαστούκι για τον Ιταλό πρωθυπουργό και τους συντηρητικούς, οι οποίοι ηττήθηκαν σε Μιλάνο και Νάπολη.

Στο δεύτερο γύρο των εκλογών η Αριστερά κέρδισε την αναμέτρηση στην οικονομική μητρόπολη της χώρας Μιλάνο που συν τοις άλλοις είναι πατρίδα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο υποψήφιος της Αριστεράς Τζιουλιάνο Πιζάπια έλαβε ποσοστό 55,1%, ενώ η δήμαρχος Λετίτσια Μοράτι και υποψήφια της κεντροδεξιάς συμμαχίας πήρε ποσοστό 44,9%.

Πιο ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα του αριστερού υποψηφίου στις εκλογές για τη δημαρχία της Νάπολης, της τρίτης σε μέγεθος πόλης της Ιταλίας, όπου η Αριστερά κυβερνά εδώ και 18 χρόνια. Εκεί το ποσοστό του Λουίτζι ντε Μαγκιστράτις έφθασε το 65,4%, ενώ αντίπαλός του από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Τζιάνι Λετιέρι περιορίστηκε στο 35%. Μετά τη νίκη ο Λουίτζι ντε Μαγκιστράτις δήλωσε ότι «η νίκη της Αριστεράς στη Νάπολη και στο Μιλάνο αποτελεί νίκη της αλληλεγγύης, της ενότητας και της ελευθερίας».
Μπερλουσκόνι: «Άλλες φορές κερδίζεις, άλλες χάνεις»
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι κατά πόσο το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει αντίκτυπο στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι και μετά την ήττα ο κυβερνητικός συνασπισμός με τη Λέγκα του Βορρά θα συνεχίσει να κυβερνά. Διαφορετική άποψη έχει ο πολιτικός επιστήμονας Φράνκο Παβονκέλο από το Πανεπιστήμιο John Cabot της Ρώμης, ο οποίος ήδη πριν από το δεύτερο γύρο είχε πει ότι «αν η Λετίτσια Μοράτι χάσει το Μιλάνο, αν ο Μπερλουσκόνι και ο Μπόσι χάσουν το Μιλάνο, τότε νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πέσει. Ίσως να μην πέσει την επόμενη μέρα. Νομίζω όμως ότι οι εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού θα έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι».
Στο 60% η προσέλευση στις κάλπες
Ανεξάρτητα από την επίδραση του εκλογικού αποτελέσματος στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι οι εκλογές ήταν αναμφίβολα μια οδυνηρή ήττα για τον Ιταλό πρωθυπουργό. Αντίθετα για την ιταλική Αριστερά η νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένα σημαντικό μήνυμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών το 2013. Ας σημειωθεί ότι οι εκλογές σε 88 δήμους και κοινότητες η προσέλευση των ψηφοφόρων περιορίστηκε στο 2ο γύρο στο 60%, ενώ στον πρώτο γύρο είχε ξεπεράσει το 68%.

Leave a Reply


οκτώ + = 12